Morgonstund...
När Obbe är i strimmeltagen så lever mina anteckningar farligt. Jag som trodde att han strimmlade i tidningskorgen... Men nä, skolanteckningar till både examinationsuppgift och c-uppsatsen har blivit utsatta för Obbes frustration över att inte få mat när han tycker att han ska få mat. Att han ständigt går på diet gör väl kanske sitt.. Tur i oturen att han väljer var han strimlar och faktiskt lyckades han denna gång strimla där det inte är så mycket skrivet, i hörn och dylikt. Jag få skylla mig själv som lämnar anteckningarna framme.

Nä, morgonstund har guld i mun säger jag bara och sätter mig ute på bron i strålande sol och bara njuter.
 

Fototriss En ort/stad


Fotografi av ett gammalt fotografi


Huset såsom det ser ut idag


En bild från förra vintern där en hare spatserat upp/över laggårds-taket

Denna veckas fototrissutmaning är att fotografera en valfri stad/ort. Dessutom är det upp till er att gissa. På denna ort  finns: 1 hus, 1 lagård, en massa skog, någon myr här och var samt spår av hare, ren, räv, älg, björn, you name it.


Kommit på det?
Här kommer min förklaring, för denna ort har än så länge inget namn...

Min mammas barndomshem hette riktigt från början Heden (gör det fortfarande på vissa kartor). Sen fick det namnet Iggejaur då inlandsbanan gick en bit härifrån och man behövde ett stationsnamn. Under hela min uppväxt har Iggejaur-skylten funnits bredvid huset, men på begäran efter en tragisk händelse flyttades Iggejaur-skylten ca 1 mil bort till det ursprungliga Iggejaur (i ordmun lapp-iggejaur).  Vägverket har beviljat en ny vägskylt vid huset (där Iggejaur-skylten tidigare fanns) men ännu har ingen kommit på något bra ortnamn. Förutom Heden då. Så är det någon som har något namnförslag till denna underbara ort där de lappländska markernas charm kommer till sin rätt och lugnet och skogen alltid finns närvarande? Förslag mottages gärna.

Till svärfarHär kommer en stark rekommendation till min kära svärfar.

Sluta tidigare någon dag, alt ta någon solig helgdag, dock inom en snar framtid. Ta med dig skidorna, åk ut till bergåsa. Därefter går du uppför bergåsabacken, tar vänster där vi gick i söndags och tar på dig skidorna (om du inte ids skidra/staka dig uppför backen förstås). Följ skoterspåret en bit, när du ser några blåa snitzlar alt ett skidspår viker du av till höger och följer skidspåret. Som balsam för själen. Du var lyrisk i söndags över fjällkänslan, jag lovar, detta toppar söndagens promenad. Allra helst ska solen skina som den gjort idag, med klarblå himmel. Bergåsa när det är som bäst.

Carpe diem


Dexters söndag i bilder


Fotträning med matte. Det tar sig för både hund och förare.


Därefter apport-träning med dummisar.


Som avslutning och belöning på dummies-apporteringen, apport med
 kanindummin.


Levererar allt eftersom. Vi kör på, försöker förbättra och utvecklas. Jag hoppas
bara detta il håller i sig så vi inte behöver skämmas i Pålkem (jaktinternat
som Goldenklubben Norrbotten anordnar i slutet av maj ).


Promenad (språngmarsch för vissa) i skoterspåret oppa berget...


och till sist massor med bus med Lage


Fototriss SpegelbilderNu är vi snart inne i vecka 12 och denna veckas fototriss-tema är Spegelbilder. Jag har roat mig med att använda den gamla "laggårns" otroligt skitiga rutor som dessutom är lite nersprayade med röd falufärg. Pappa hittade (för x antal år sedan) på en praktisk lösning när han skulle måla om våra uthus där han sprayade färgen istället för att måla. En bra idè som visade sig bli ännu bättre när han insåg att han kunde spraya och försvara sig mot de getingar som cirkulerade runt.  Resultatet? Lite röd sprayfärg här och var. Jag hade gjort likadant. 

Som tur är är det vinter just nu, inga getingar i sikte och jag har idag lugnt kunnat roa mig med lite olika kameravinklar, skärpa och att försöka få Dexter att titta in i fönstret, en inte helt lätt uppgift. Allt är dessutom snett hur man än håller kameran, men det hör till när man försöker närma sig äldre byggnader har jag insett. De har sin egen charm, helt klart.

Fototriss Färgkontraster
Denna veckas fototriss består av färgkontraster och Hacke Hackspett bjuder här på en liten stilstudie. En färgstark fågel som dessutom är fridlyst. Vet dock inte om denna Hacke är en hona eller hane, gissar på en hane. Kanske någon av er som läser detta vet?    

Gud bestämmer...Nä, det är Gud som bestämmer dagarna, Gud bestämmer allt sa en pojke idag när vi samtade om kungen verkligen kan bestämma allt och få som han vill. Jag som inte är troende funderade på hur han resonerade kring Gud, vad han egentligen menade, hur jag skulle svara och hur jag kunde utmana hans tankegångar och funderingar. Jag fick fundera ett tag innan jag insåg att han menade att Gud bestämt dagarnas namn. Mycket riktigt, det var det han menade, plus att Gud faktiskt också bestämt i vilken ordning de ska komma. Så nu, kära vänner, enligt skapelseberättelsen har Gud bestämt att det idag är fredag, ett bra beslut av Gud tycker jag. Vi har helgen framför oss och jag själv har bestämt att det blir en kurereringsbar vinkväll imorgon och en vilodag på söndag. 

Barnen och jag samtalade även om att ibland kunna argumentera för sin sak, och tyvärr räcker det inte alltid med att bara säga "därför att" och sedan sätta punkt. Det är tur att jag lever som jag lär. Kureringsbar är för övrigt mitt eget ord som jag bestämt mig för att använda som en synonym för bota, hela, behandla (www.synonymer.se) och det är precis vad jag ska göra, med hjälp av goda vänner såklart. För det bestämmer jag. Det är ungefär som när jag var liten och bestämde att jag faktiskt fick prata hur jag ville. Spelar roll att ingen annan förstod vad jag menade... Eller som den gången när jag hittade på egna svordomar för det var fult att svära. Eller när jag....

Jag passar härmed på att önska trevlig helg och vill samtidigt skicka en bedjan och önskan till Solen, snälla kom fram sådär strålande igen, jag är less på grått och mulet väder!  

Kursavslutning


©Jonas Lundberg

Så har vi haft kursavslutning på ssrk`s vinterkurs. Stor credit till vår otroligt duktig kursledare som gett mig både fina minnesbilder (jag tänker och handlar mycket utifrån bilder), fördjupad hundkunskap och god handledning med lilla Dexter. Det har varit nyttigt och lärorikt för både hund och förare och det kändes bra med en kurs så här mitt i vintern också, annars är det lätt en årstid som glöms bort. Under de andra kurstillfällena har vi varit i Grans ridhus. På avslutningsdagen samlades vi dock på Sandön, Sjulnäs och en rolig stafett, korvgrillning och hundbus stod på agendan. 

På bilden ovan ser ni Jenny och Diesel som försökte sig på utmaningen att göra en inkallning och sedan stanna mellan de utlagda pinnarna. Disse är på marginalen som synes, men det är INTE lätt att stanna i hög fart!!


©Jonas Lundberg

Dexter gör här ett försök med höga bakbenslyft över bommarna, men jag var lite för sen med att vissla stannasignalen...'


©Jonas Lundberg

..och han sätter sig precis utanför pinnarna. Men han stannade iallafall och får belöningen kastad till sig (därav det fina uttrycket).


©Jonas Lundberg

En annan gren var att inom laget hämta fem dummisar/hund och matte/husse fick bära en och hunden en. Här kom tävlingsinstinkterna fram och jag bjuder¨på bilder av mig och Jenny in action.  


©Jonas Lundberg


©Jonas Lundberg


©Jonas Lundberg


©Jonas Lundberg

Jag älskar den sista bilden på Broder D, full fokus och i takt med matte!

En riktigt rolig avslutning på den gångna helgen, och ja, Jonas har också fått prova på och låna kameran...

BokstavstrissVeckans fototriss är en bokstavstriss där utmaningen är att motiven ska börja på antingen F eller T (FotoTriss).

Fika, Frukt & Färskpressat är mina tre F, och fick jag som jag ville här i livet skulle jag äta detta jämt. Men även om frukt är fräscht och nyttigt och fika fantastiskt för själen, skulle det nog inte hålla i längden tyvärr... 

 

RSS 2.0